Abdij van Orval

100% veilige reservering, gegarandeerd de beste prijzen, onmiddellijke bevestiging
secure Beveiligde betaling via Stripe Visa MasterCard AmericanExpress Sofort Bancontact Giropay Ideal Klarna

Abdij van Orval

Als u de ruïnes van de oude cisterciënzerabdij van Orval bezoekt, ontdekt u een plek vol authenticiteit en geschiedenis. Het ligt op de bodem van een vallei waar de Mathilde-fontein ontspringt. Het ligt niet ver van Florenville en Semois en op 30 kilometer van Bouillon en het vakantiehuis.

Een projectie introduceert de geschiedenis van de abdij en het leven van de kloostergemeenschap in Orval vandaag ( 20 minuten ).

Een interpretatieve route helpt om de verschillende realiteiten van de cisterciënzerplaats te begrijpen.

Afhankelijk van uw verwachtingen zult u gefascineerd zijn door de kunst- en ijzerwerkcollecties die zich in de 18e-eeuwse kelders bevinden. De traditionele apotheek en de geneeskrachtige plantentuin zijn een andere bezienswaardigheid.
In het seizoen worden er thematische tentoonstellingen toegevoegd.

Brouwerij

De Brasserie d'Orval , gelegen op het terrein van de abdij, dateert uit 1931. Destijds werd het gebruikt om de enorme wederopbouw van Orval te financieren. Vanaf het begin huurde het ingehuurde arbeidskrachten in, waaronder de eerste meesterbrouwer, Pappenheimer. Dit is de oorsprong van het productierecept.

Het commerciële beleid van de brouwerij past zich aan aan de waarden die de kloostergemeenschap ""ora et labora"" naleeft (door gebed en werk). De inkomsten van het merk gaan naar sociale werken en ook naar het onderhoud van gebouwen.

Kaasmakerij: de knowhow van de trappisten van Orval

De kaasproductie in de abdij van Orval dateert uit 1928, twee jaar na de terugkeer van de monniken. Maar het waren monniken uit Sept-Fons in Moulins (Frankrijk), gestuurd om Orval nieuw leven in te blazen, die de kaasproductie oprichtten. De huidige kaasmakerij is gevestigd in de oude boerderij gebouwd door architect Vaes naar het model van de cisterciënzer schuur van Ter Doest.

Orvalkaas wordt geproduceerd door de trappistenabdij van Orval. Het is gebaseerd op volle, gepasteuriseerde melk geoogst in de Gaumes-regio. Het geperste, ongekookte deeg, met een natuurlijk gewassen korst, onderscheidt zich door zijn romigheid. In België wordt Orval-kaas ingedeeld in de categorie kazen genaamd ""Plateau"".

Deze prachtige plek om te bezoeken ligt op ongeveer 25 km van de landelijke gîte "Le Fournil".

Fotocredits: © FTLB/P. Willems.

Terug naar boven