Abdij van Orval

Geschiedenis

Het bezoek aan de ruïnes van de oude cisterciënzerabdij biedt u de mogelijkheid om een site vol authenticiteit te ontdekken. Het ligt op de bodem van een vallei waar de Mathilde-fontein ontspringt.

Een projectie laat u kennismaken met de geschiedenis van het klooster en het leven van de huidige kloostergemeenschap (20 minuten). Een interpretatieve rondleiding helpt om de verschillende realiteiten van de cisterciënzerplaats te begrijpen.

Afhankelijk van uw verwachtingen zult u gefascineerd zijn door de kunst- en ijzerwarencollecties die in de 18e eeuwse kelders zijn ondergebracht. Een ander aandachtspunt is de traditionele apotheek en zijn medicinale plantentuin.
In het seizoen worden er thematische tentoonstellingen toegevoegd.

Brouwerij

Het Brouwerij d’Orval, gelegen op het domein van de abdij, dateert van 1931. Destijds werd het gebruikt om de enorme wederopbouw van Orval te financieren. Vanaf het allereerste begin werd er betaald werk ingehuurd, waaronder de eerste meesterbrouwer, Pappenheimer. Pappenheimer is degene die het recept voor het brouwproces heeft gemaakt.

De handelspolitiek van de brouwerij werd aangepast aan de waarden die de kloostergemeenschap “ora et labora” (door middel van gebed en werk) beleefde. De inkomsten van het merk worden besteed aan sociale werken en ook aan het onderhoud van de gebouwen.

Kaasmakerij: Orval-trappistenkennis

De kaasmakerij in de abdij van Orval gaat terug tot 1928, twee jaar na de terugkeer van de monniken. Maar het waren de monniken uit Sept-Fons in Moulins (Frankrijk), gestuurd om Orval te doen herleven, die de kaasmakerij hebben opgericht. De huidige kaasmakerij is gevestigd in het oude boerderijgebouw, gebouwd door de architect Vaes naar het model van de cisterciënzer-schuur van Ter Doest.

De kaas van Orval wordt gemaakt door de Trappistenabdij van Orval. Het is gebaseerd op volle en gepasteuriseerde melk die in het land van Gaumais wordt geoogst. De geperste en ongekookte pasta, met een natuurlijke gewassen korst, onderscheidt zich door zijn gladheid. In België wordt de Orvalkaas ingedeeld in de categorie van de kazen die “Plateau” worden genoemd.

Fotokredieten: © FTLB/P. Willems.

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on print
Share on email
mattis ut mattis ut sit in facilisis venenatis