De Burcht van Bouillon

De Burcht van Bouillon

Gebouwd op drie rotsachtige pieken met uitzicht op de Semois, wordt het versterkte kasteel van Bouillon, met zijn doolhof van gangen en enorme gewelfde kamers, beschouwd als het oudste en meest interessante overblijfsel van het feodalisme in België.

De Oorsprong

De oorsprong van de eerste vestingwerken gaat terug tot de 8e eeuw.
Het werd vereeuwigd door Godfroid, de leider van de eerste kruistocht (1096) en de biecht van het Heilig Graf, die het kasteel aan het aartsbisdom Luik toevertrouwde om zijn expeditie naar het Heilig Land te financieren.

De voorzieningen

Ten slotte zal het tijdens de oorlogen van Lodewijk XIV, onder de oorlogen van Lodewijk XIV, grote ontwikkelingswerken ondergaan die door Vauban worden uitgevoerd en zal het tot 1830 militair worden bezet.
Maar naast de historische rijkdom, gevoed door de legendarische Godfroid de Bouillon, is het veel meer dan een sprong in het verleden die je maakt als je de oude hertogelijke stad bezoekt.

De militaire rol

Deze bewakingspost behoorde toe aan de familie Ardenne-Verdun, die ook het Château-le-Duc uitbaatte, een 2 ha groot landgoed omgeven door muren aan de westelijke rand van het Menuchenet-bos op de hoogten van Bouillon, tussen Mogimont en Ucimont. In het begin van de 11e eeuw maakte het deel uit van het eigendom van de hertog van Lotharingen, Gozelon I, oudoom van Godefroid de Bouillon. Godfroid II de Bebaarde, zoon van Gozelon, versterkte de heuvel onder de dreiging van Normandische invasies die het toekomstige versterkte kasteel van Bouillon zou worden.
Dit fort is ook strategisch vanwege zijn geografische ligging in de Ardennen tussen Parijs, Luik en Aken. Het kasteel is de afgunst van zowel de Franse kroon als het Heilige Roomse Rijk! De stad Bouillon, een kleine handelsstad tussen de rotswand en de Semois, ontwikkelt zich ook beneden.

Toerisme

Laat je leiden door de herinnering aan de ridders en laat je verrassen door het ballet van de roofvogels in de open lucht. Twee tentoonstellingen presenteren deze roofvogels maar ook de evolutie van het schrift van de Middeleeuwen tot onze tijd (Scriptura).
De lange rotsrichel die door de lus van de Semois is ontstaan, werd al in de Gallische periode bezet door een versterkt kamp op de plaats die La Ramonette heet. Deze heuvel, een soort wachttoren met een diameter van 9 meter, kijkt uit over de Semoisvallei en is omgeven door in de rotsen uitgehouwen sloten.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Aliquam eget non eleifend venenatis Donec dolor Praesent