De Millenniumtoren

De Millenniumtoren, gebouwd op het plateau van Croix-Scaille, een spectaculaire zandlopervormige 60 meter hoge belvedère, markeert het hoogste punt van de provincie Namen en het vijfde hoogste punt van België (503 m).
Geïnspireerd door de geschiedenis (vier torens hebben op deze top op verschillende tijdstippen bestaan), laat deze prestatie u toe om gratis een fabelachtig landschap te ontdekken over een afstand van meer dan 30 km met behulp van een oriëntatietafel en een lang uitzicht.

De trap geeft toegang tot drie observatieplatforms die zich respectievelijk op 15, 30 en 45 meter bevinden.

De site is het hele jaar door geopend, behalve tijdens de jachtperiodes op dit grondgebied, in geval van slecht weer of als de toegangsweg gereserveerd is voor langlaufen.

Aan de voet van de Toren biedt de toeristische receptie van Croix-Scaille kaarten, toeristische informatie, ijsjes, verfrissingen en spelletjes voor kinderen tijdens het seizoen.

De site van de Milleniumtoren is ook het vertrekpunt of doorgangspunt voor vele bewegwijzerde wandelingen. Mis ook niet ver daarvandaan de wandeling op roosters in het natuurreservaat van de Fange de l’Abîme waar er een flora is die in het bijzonder geassocieerd wordt met veen- en zure gronden. Elfe, een netwerk van ontdekkingen, zal ook kinderen en volwassenen enthousiast maken voor avontuur!

De bouw van deze uitkijktoren is het resultaat van een grensoverschrijdend project, uitgevoerd tussen maart en september 2001. Hij werd ontworpen door de Luikse architect Daniel Dethier en uitgevoerd door de firma Claude Macors uit Hamois-en-Condroz.

Dit bouwwerk combineert hout en staal en benadrukt de kwaliteiten van het Waalse hout en meer bepaald van de Douglassparren van de gemeente Gedinne. De zes bomen met een omtrek van drie meter en een hoogte van 45 meter waren in een halve dag gekapt.

Het gebouw leek op een zandloper met de zes 32 meter hoge Douglassparren. Een staalconstructie van 47,6 meter met twee wenteltrappen was met het gebouw verbonden door drie stalen loopbruggen.

De toren was op 28 augustus 2001 horizontaal gemonteerd en rechtgetrokken in een spectaculaire acht uur durende hefoperatie.

Op 7 juli 2008 werd de Millenniumtoren gedemonteerd. Omdat het hout verrot was, werd de toegang in eerste instantie geweigerd voordat de omvang van de schade werd gerealiseerd.

Op 5 juli 2012 zal de Millenniumtoren opnieuw worden opgebouwd met metalen profielen en weer toegankelijk zijn.

 

Contenu soumis à la licence CC-BY-SA. Source : Article Tour du Millénaire de Wikipédia in french (auteurs)
Fotokrediet: © Yvan Colsoulle

commodo lectus dapibus efficitur. eget ut ut vel,