Abbaye d'Orval: cour intérieure avec son étang
Abbaye d'Orval: la fontaine Mathilde
Orval3 scaled
Abbaye d'Orval, détail des ruines de l'ancienne abbaye
Orval7
Orval4 scaled
Orval5
Orval6
Orval3
Orval1
Orval7
Orval4
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Orval Abdij

Een bezoek aan de ruïnes van de voormalige cisterciënzerabdij van Orval biedt u de gelegenheid om een site vol authenticiteit en geschiedenis te ontdekken. Het is gelegen op de bodem van een vallei waar de Mathilde fontein ontspringt.

Een projectie geeft een inleiding over de geschiedenis van de abdij en het leven van de kloostergemeenschap in Orval vandaag (20 minuten).

Een interpretatief parcours helpt om de verschillende realiteiten van de cisterciënzerplaats te begrijpen.

Afhankelijk van uw verwachtingen zult u gefascineerd zijn door de kunst- en ijzerwerkcollecties in de 18e-eeuwse kelders. De traditionele apotheek met zijn geneeskrachtige plantentuin is een andere bezienswaardigheid.
In het seizoen worden thematische tentoonstellingen toegevoegd.

Brouwerij

De brouwerij van Orval, gelegen op het domein van de abdij, dateert van 1931. In die tijd werd het gebruikt om de enorme wederopbouwwerkzaamheden in Orval te financieren. Vanaf het begin had het bedrijf werknemers in loondienst, waaronder de eerste meester-brouwer, Pappenheimer. Hij was de bedenker van het recept voor de brouwerij.

Het commerciële beleid van de brouwerij ligt in de lijn van de waarden die door de kloostergemeenschap “ora et labora” (door gebed en werk) worden beleefd. De inkomsten van het merk worden gebruikt voor sociaal werk en ook voor het onderhoud van de gebouwen.

Kaasmakerij: Trappistenknowhow van Orval

De kaasmakerij in de abdij van Orval dateert van 1928, twee jaar na de terugkeer van de monniken. Het waren echter de monniken van Sept-Fons in Moulins (Frankrijk), gestuurd om Orval nieuw leven in te blazen, die de kaasproductie op gang brachten. De huidige kaasmakerij is gevestigd in de oude boerderij, gebouwd door de architect Vaes naar de cisterciënzer schuur van Ter Doest.

De kaas van Orval wordt gemaakt door de Trappistenabdij van Orval. Hij wordt gemaakt van volle gepasteuriseerde melk die in de Gaumais wordt geoogst. De geperste en ongekookte pasta, met een natuurlijke gewassen korst, onderscheidt zich door zijn smeuïgheid. In België wordt de kaas van Orval ingedeeld in de categorie van kazen die “Plateau” wordt genoemd.

Deze prachtige bezienswaardigheid ligt op ongeveer 25 km van het dorp Ucimont.

Foto credits: © FTLB/P. Willems.